Store Økssø
 

Store Økssø er et af Rold Skovs mest populære udflugtsmål. Det har den været siden man i 1870 etablerede et trinbræt på stedet, så folk kunne tage toget fra Aalborg eller Hobro og komme direkte ud til den smukt beliggende skovsø.
Den 33 ha store sø er, trods sit brune vand, ganske ren. Den colabrune farve skyldes et højt indhold af humussyrer. Da det er umuligt for lyset at trænge ned i de dybere vandlag, er Store Økssø fattig på både planteplankton og større vandplanter. Dog finder du i søens sydvestlige ende en stor flot bestand af gule åkander.
Da der ikke er meget planteplankton i søen, er der ikke de store mængder af føde til smådyrene. Alligevel kan du finde forskellige arter af Vårflue-, Guldsmede- og Slørvingelarver. Et af de mest spændende af søens smådyr er den fascinerende Vandedderkop, der bygger sit net under vandet, og sidder på lur i en luftboble.  Store Økssø er ikke nogen fiskerig sø. Der er en mindre bestand af aborre og der er registreret ål i søen – endda nogle ordentlige krabater på tykkelse med en arm.


Store Økssø byder sjældent på de helt store fugleoplevelser. Et enkelt par Toppede Lappedykkere samt et par snese Gråænder er det normale syn, der møder kikkerten under en panorering hen over søfladen. Forår, efterår og vinter gæstes søen af Hvinand og Troldand – om end i langt mere beskedne antal end Madum Sø kan fremvise.
Området nord for søen er i øjeblikket underlagt store forandringer. Et storstilet naturgenopretningsprojekt skal genskabe højmosen på stedet. Allerede i 2007 blev der fra naturens side kvitteret for omlægningen fra nåleskov til åbent areal, da et vibepar slog sig ned på arealet.


Der er fine muligheder for friluftsaktiviteter ved Store Økssø. En vandretur søen rundt er på under 3 kilometer og kan gøres på ca. tre kvarter. I søens østlige ende blev der i 2006 etableret en badebro. Vinterbadere har endvidere mulighed for at komme i sauna. Har du gyldigt fisketegn er fiskeri tilladt i søen. Skulle du være heldig at få en aborre på krogen, kan du grille den på de opstillede grillriste ved søens østlige ende.

 

Store Økssø

 
<- Tilbage
Rold Skov Natur- og Kulturcenter
Østergade 21 | 9510 Arden
Tlf: 23 33 50 88 | projektleder@roldskov.info